Counter Strike inom E-sport

Counter Strike inom E-sport

E-sporten växer sig allt större för varje dag som går, och vi svenskar ligger ofta på topplistorna. Spelkulturen har alltid blomstrat i vårt avlånga land, så när E-sporten dök upp var det enbart en tidsfråga innan vi skulle bli involverade. E-sport kan innehålla en stor mängd olika spel, men det är alltid tal om virtuella varianter såsom datorspel, Tv-spel eller mobilspel. Det finns en lång rad populära spel därute, men ett som man mycket ofta hör talas om i E-sport sammanhang är Counter-Strike, och för att vara mer precis: Counter-Strike: Global Offensive.

counter strike esport

Begynnelsen av Counter-Strike

Ett utomordentligt populärt spel genom tiderna är Half-Life som släpptes av Valve år 1998. Tack vare dess popularitet dröjde det inte länge förrän modifikationer uppstod, och en av dessa var just Counter-Strike, eller CS som många kallar spelet. Efter att en stor mängd personer hade fått upp ögonen för modifikationen gjordes Counter-Strike till ett självständigt datorspel av samma företag som tillverkade Half-life: Valve Corporation, dock med Sierra On-Line som utgivaren.

På denna tid så var JackVegas maskinerna populära och folk satt ute på pubarna och spelade. Många av dessa började istället att spel CS hemma på datorn över nätet. Numera går det iofs även att spela jack vegas på nätet men populäriteten har dalat.

Hur spelas Counter-Strike?

Spelet Counter-Strike kan beskrivas som en first-person shooter, med andra ord att man ser omgivningen i spelet från ens karaktärs ögon. Spelet spelas online med riktiga motståndare från hela världen, och på så vis räknas Counter-Strike som ett multiplayer-spel. Redan när det släpptes blev spelet snabbt mycket populärt, och inom 11 år hade det lyckats att sälja nio miljoner exemplar.

Inte var det därför konstigt att Counter-Strike skulle komma att bli ett riktigt populärt spel inom E-sporten. Counter-Strike var till och med ett av de största och mest spelade spelen inom denne sport, och för att hålla spelandet fräscht släpptes det många uppföljare efter det första Counter-Strike. Just nu är det specifikt Counter-Strike: Global Offensive som många har på sin radar. Detta spel må ha släppts år 2012, men många världen över spelar det fortfarande för fullt.

Om oss