Hur mycket djupsömn behöver man?

Hur mycket djupsömn behöver man?

Du gillar att spela, ok. Det är viktigt att få lite vilotid och sömn också. Det finns få saker som är viktigare för oss än sömnen. När du sover får hjärnan tid på sig att bearbeta allt som har hänt under dagen och att vila upp sig inför kommande dag. Med hjälp av tillräcklig sömn blir du mer pigg, det blir lättare att koncentrera dig, dina stressnivåer är överlag lägre och du klarar helt enkelt av dagens utmaningar på ett bättre sätt. Med detta i åtanke, vilka sömnfaser finns det och hur mycket djupsömn behöver du?

Vad djupsömn är

Du kommer att uppleva fyra olika sömnfaser efter dess att du har somnat: insomning, bassömn, djupsömn och drömsömn. Det är först under djupsömnen som din hjärna börjar bearbeta dagens händelser och återhämtar sig. För att du ska må bra och se till så att din hälsa är på topp är det därför av yttersta vikt att du tar dig till djupsömnen och får tillräckligt av den innan du vaknar upp igen.

Mängden djupsömn som du behöver

Det finns ingen exakt siffra när det kommer till hur mycket djupsömn som krävs för att en person ska må bra. Detta varierar nämligen beroende på individen. Djupsömnen dyker dock inte upp förrän du har sovit i några timmar, och det är ett av skälen till att regelbundna uppvakningar under natten är dåligt för din hälsa.

För att göra det lättare för dig att somna och att inte vakna upp för tidigt bör du lägga krut på att lägga dig och vakna vid samma tider varje dag. Genom att skapa ett mönster blir det enklare för din kropp att komma in i en rutin där du somnar när du faktiskt vill sova. Att undvika kaffe, läsk och annan sorts koffein och socker innan du ska sova hjälper också avsevärt.

Comments are closed.

Om oss