Vad är Valorant?

Vad är Valorant?

League of Legends-utvecklaren Riot Games har jobbat hårt på sitt nästa skrivbordsexklusiva multiplayer-spel, Valorant. Förutom att vara Riots första razzia i skyttar, krossar Valorant element från liknande spel för att skapa en unik upplevelse. I den här guiden ska vi svara på frågan ”vad är Valorant?” Dessutom kommer vi att täcka alla andra detaljer vi vet om Riot’s shooter.

Är Valorant en Esport?

Valorant är skapat för att vara ett av de ledande spelen inom esport. Spelet liknar väldigt mycket CSGO, som är ledande ett av de absolut populäraste spelen inom esport scenen idag. Att Valorant också är utvecklat utav Riot Games gör det bara bättre med tanke på hur väl dom lyckats få sitt spel League of Legends till en såpass respekterad esport.

valorant som esport

Som med alla andra E-sporter kommer vi se betting vara en stor del i att få Valorant nå den popularitet som Riot Games hoppats på. Om inte betting är intressant inom spelet kommer det finnas mindre bookmakers som kommer vilja sponsra lag och turneringar. Och som det ser ut nu så är betting bolagen den främsta sponsoren av Esport.

Vi har redan sett många betting sidor ta upp Valorant i sitt utbud vilket ger bra signaler till att ett större intresse finns där.

Vad är Valorant?

Spelet tillkännagavs ursprungligen i oktober 2019 som Project A, och League of Legends-utvecklaren Riot Games tillkännagav det officiellt som Valorant några månader senare. Det är något av ett extrem modernt spel som kombinerar element från Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive och naturligtvis League of Legends.

Det är en 5v5 multiplayer first-person shooter (FPS) där ett lag attackerar och det andra försvarar. Huvudspelläget, Sök och förstör, liknar mycket CS: GO. Det anfallande lagets mål är att plantera en bomb (kallad en ”spike”) och det andra lagets uppgift är att försöka detonera. Skulle något lag lyckas med att eliminera det andra laget innan bomben har planterats så vinner det laget.

Matcherna är 25 omgångar, och varje omgång varar 100 sekunder. Det första laget som vinner 13 omgångar vinner matchen. I början av omgången har du 30 sekunder på dig att köpa vapen och redskap för den omgången. Om du dör i en omgång måste du vänta till nästa omgång för att återgå. Detta huvudspelläge kan spelas i antingen ”unranked” eller rankade matcher.

Det låter precis som CS: GO: s Defuse-spelläge, men Riot har en twist. Förutom att köpa vapen, väljer du också en agent i början av varje omgång. Varje agent har en förmåga, allt från att läka allierade till att få väggar att dyka upp från ingenstans. Med tanke på att Valorant tar en MOBA-baserad inställning till agenter, behöver du troligen en bra spridning av förmågor om du vill vinna en match. Observera dock att du måste köpa några förmågor i början av en omgång.

Sedan lanseringen har Valorant lagt till Spike Rush-spelläget. Detta är ett snabbare, bästa av sju-omgångsläge där varje angripare är utrustad med en ”spike”, och alla spelare har samma vapen och alla sina förmågor; det finns ingen köprunda.

Vilka plattformar är Valorant på?

Valorant är ett PC-exklusivt spel just nu. Den ledande speldesignern Trevor Romleski bekräftade i en Twitch-stream att ”fokus just nu är på PC.” Romleski sa emellertid också att teamet är ”öppet för att utforska nya möjligheter för andra plattformar.” För närvarande är det enda sättet att spela Valorant på PC. Vi antar att om spelet är framgångsrikt kommer det troligen att överföras till PS4 och Xbox One i framtiden. Kanske ser vi till och med en PS5- och Xbox Series X-version.

valorant på xbox

Detta är ett spel som säkert kommer att växa i populäritet framöver, så ta plats i gamingstolen och testa om det kan vara något för dig.

Om oss